Torsby Skidtunnel & Sportcenter logotyp, Startsidan

Instant online translation by Google Translate. We don't take any responsibility for the accuracy of the translation.

Sitemap

Stavgång/skidgång i backe

Sportcentrets familjebacke passar utmärkt för stavgång/skiddgång och utfallssteg, även kallat "älghufs".

Under barmarkssäsongen kan du nyttja delar av sportcentrets familjebacke till intervallträning med gående skidgång (gå med långa bestämda kliv) sprättande skidgång (explosiv skidgång) eller "älghufs" (springande skidgång där du använder rejält tryck på stavarna). Totalt har backen från stadion upp till toppen 79 höjdmeter under den 320 meter långa stigningen.

Nedre delen av backen

Den nedre delen av backen (längs liften) mäter 180 meter och 36 höjdmeter. Naturunderlag och gräs som klipps under sommarsäsongen. Liftgatan är belagd med bark.

Övre delen av backen

Övre delen av backen (mot utsiktstornet) mäter 140 meter och 43 höjdmeter. Den har ett lösare underlag i form utav stenar och grus. Övre delen ger en rejäl utmaning och kan med fördel nyttjas av den mer erfarne motionären.

Bord och bänkar finns uppe på toppen, även en grillplats. Utsikten från toppen är storslagen! Nere vid foten av backen finns en gräsyta som kan användas till stretching, spänst med mera.

Det tar mellan 3-10 min att gå hela vägen upp till toppen.

Belysning

För att få ljus i slalombacken finns knappen på den röda stugan nedanför liften.

Tips för gående skidgång, sprättande skidgång och älghufs.

  • Gå med långa bestämda kliv, gärna i uppförsbacke. Tänk på att använda armarna ordentligt och ha en hög position på höften för att få fram höften i varje steg.
  • Testa att trycka ifrån med stortån för att få tryck i steget (frånskjutet i skidtermer). För underbenet långt fram i varje steg så att du får fäste när du sedan åker skidor.
  • Kör gärna i intervallform och bestäm innan passet ditt mål för den effektiva intervalltiden (intervalltiden exklusive vila). Sikta gärna på 20 minuter eller mer. Du kan köra intervallerna som till exempel 3-minutare, 5-minutare, 15-minutare eller trappa. Varieras intervallerna beroende på vilken terräng du har tillgång till.
  • Sprättande skidgång. Explosiv skidgång med maxinsats så att du svävar med båda benen i luften i varje steg. Kör kortare intervaller på 100-200 m med många repetitioner. Eller lite längre, t.ex. 1 minut gånger 10 st i 2-4 set. Du kan använda sprättande skidgång i inledningen av varje skidgångsintervall för att snabbt få upp pulsen.
  • Älghufs. Springande skidgång där du använder stavarna när du springer på platten och uppför. Ta upp stavarna utför. Tryck ifrån med stavarna på varje steg så att du inte bara springer med benen. Kör gärna naturlig intervall på en kuperad löpslinga alternativt lugnare älghufs som inslag i ditt distanslöppass.