Torsby Skidtunnel & Sportcenter logotyp, Startsidan

Instant online translation by Google Translate. We don't take any responsibility for the accuracy of the translation.

Sitemap

Fakta om skidtunneln

Sveriges första skidtunnel invigdes 2006 och ger både nybörjare, motionär och elit en möjlighet att förlänga skidsäsongen. Skidtunnelns 1,3 km långa slinga är kuperad och temperaturen är behagliga -3°C.

Skidtunneln i Torsby är Sveriges första arena för längdskidåkning inomhus. Första spadtaget togs i mars 2005 och skidtunneln invigdes den 16 juni 2006.

Längden på skidtunnelslingan är ca 1,3 km, eller exakt 1.287 meter med arenan inräknad. Själva tunneln är byggd i betong och jordmassor har schaktats över tunneln så att anläggningen liknar en ås. Den har en halvcirkelform med en invändig diameter om 8 meter och en takhöjd på 4 meter.

Kuperad slinga ovan mark

Du får en omväxlande skidåkning eftersom skidtunneln följer omgivningens naturliga terräng. Slingan har en höjdskillnad på tolv meter mellan lägsta och högsta punkt. Stigningen under ett varv är tjugofem meter. Du har möjlighet att åka både klassisk och fri stil i den åtta meter breda banan. I och med att du kan åka i skidtunnelns båda riktningar blir det drygt 2,5 km varierad åkning.

Skidskytte, skridskobana och testcenter

I skidtunnelns arenadel finns en inomhushall för skidskytte med plats för sex skyttar. Utrymmet framför skjutvallen kan användas som skridskobana när den inte används för av skidskytte. I anslutning till skidtunnelns arena finns även Torsby Testlabb (Stjerneskolans testcenter) med möjlighet till fysiologiska tester och omklädningsrum.

Optimala förhållanden

Inomhusarenan ger möjlighet till skidåkning året runt. Skidtunneln förlänger skidsäsongen och innebär unika träningsmöjligheter för både elitidrottare, motionärer och nybörjare. Temperaturen ligger mellan 0 och -3 grader. Kyla produceras genom en kombination av mark och luftkyla. Stor precision har lagts på avfuktning, ventilation och belysning eftersom de faktorerna är mycket viktigt för totalupplevelsen.

I skidtunneln är det alltid perfekta väderförhållanden. Innan du kommer kan du förbereda dig väl så att du får ut det mesta möjliga av din vistelse - hur du ska klä dig och hur skidorna ska prepareras vet du redan innan du åker hemifrån.

Byggd av NCC, drivs av Torsby kommun

Företaget NCC var totalentreprenör för byggnationen och den totala byggkostnaden uppgick till 61,2 miljoner kronor.

Torsby kommun driver idag skidtunneln men målsättningen är att driften av anläggningen ska läggas ut på entreprenad.

Vasaloppscenter

Torsby Skidtunnel & Sportcenter är en anläggning byggd för träning, motion och rekreation året om. Anläggningen har de allra bästa förutsättningarna för dig som tränar och blir allt mer komplett för varje år. Tack vare att vi uppfyller de krav som Vasaloppet Länk till annan webbplats. ställer på de anläggningar de rekommenderar, är vi ett officiellt Vasaloppscenter Länk till annan webbplats. för både skidor, cykel och löpning.

Official Resort för svenska längdlandslaget

Torsby Skidtunnel & Sportcenter är även en samarbetspartner till det svenska längdlandslaget. Som Official Resort får vi årligen besök av landslaget på deras träningsläger.

Välkommen in till vintern! 

SKIDTUNNEL FAKTA

Längd 1,3 km
• Höjdskillnad 12 meter
• Stigning 25 meter/varv
• Temperatur 0 till -3°C
• 8 meter bred
• Säsongsstart, sen vår

”Tänk dig ett perfekt skidspår, vindstilla, bra glid och tre minus. Så har vi det varje dag!”

Skidtunnelns banprofil

Skidtunnelns banprofil åkning motsols. 1287 meter och en nivåskillnad på 12 meter ger ca 25 meters stigning på ett varv.

Skidtunnelns banprofil åkning motsols. 1287 meter och en nivåskillnad på 12 meter ger ca 25 meters stigning på ett varv.

Skidtunnelslingan

Bilden visar en karta över skidtunnelns 1,3 km långa slinga

Skidtunnelns 1,3 km (1297 meter) långa slinga med arenadelen där varje varv har start och mål.      

Rekordtider i skitunnel

Den 15 juni 2020 gick det undan i skidtunneln då SK Bores juniorer och seniorer spände på sig skidorna, i syfte att slå Petter Northugs och Björn Linds rekordtider i skidtunnel, och det gjorde de med bravur!

Anton Persson slog Björn Lindhs gamla rekord på 2,17 med 11 sekunder, med tiden 2.06.
Filip Danielsson slog Petter Northugs gamla rekord två varv med 12 sekunder, med tiden 4.50.
Lovisa Modig la ribban högt och satte damrekord ett varv med tiden 2.34 och två varv 5.30.

Lördagen den 10 oktober slog Michael "Hubba" Henriksson rekord på flest varv i skidtunneln. Tidigare hade Ludwig Tärning och Bob Impola rekordet 100 varv och Michael genomförde 101 varv och har därmed tagit ledningen.