Torsby Skidtunnel & Sportcenter logotyp, Startsidan

Instant online translation by Google Translate. We don't take any responsibility for the accuracy of the translation.

Sitemap

Gräsbergsturerna

Rasmus Blom

Gräsbergsturerna består av tre olika slingor med tuff kupering.

Innan du når Gräsbergets topp har du tre olika slingor att välja mellan. Alla tre slingorna har tuff kupering och utsikten över sjön Fryken är gudomlig på sina ställen. Sträckorna är inte skyltade och kan bitvis vara svåra att hitta rätt på. Är du inte bekant med området rekommenderar vi en träningsguide.

Turerna startar vid Torsby Skidtunnel & Sportcenter och mäter 17 km, 23 km, eller 28 km.

Kortare turen
Längd ca 17 km med en stigning på ca 550 höjdmeter.

Orginalbanan/Mellanturen.
Längd ca 23 km med en stigning på ca 750 höjdmeter.

Långaturen
Längd ca 28 km med en stigning på ca 860 höjmeter.

Många stora skidåkare och elitsatsande klubbar/lag har fått guidning där genom åren och många planerar in turen när de lägger sitt läger i Torsby. Svenska Längdlandslaget och Norska Skidskyttelandslaget med Ole Einar Björndalen i spetsen har bland annat sprungit där.

Historik

Året 2009 kände Rasmus Blom och Thobias Fredriksson (OS-medaljör och individuell världsmästare i sprint) att de ville löpträna på ett nytt ställe. De ville ha svårare terräng och rejälare uppförsbackar. Den typen av terräng är väldigt bra och värdefull om du vill bli en bra skidåkare för att få ett starkt hjärta.
Första slingan de gjorde kallade de för Orginalbanan. Den blev av efter att ha hittat bra stigar och grusvägar och tog ca 1 timma 45 minuter att springa. Lite för kort tyckte Tobbe då de på elitnivå vill ha en tur som tar över 2 timmar.
Nästa gång de sprang hitta de ett nytt stråk som öppnade upp hela banan, den blev lite längre och de fick med en till längre backe längst bort. Numera kallad "Stinas backe". Turen blev mycket bättre, den hamnade på ca 2 timmar och 20 minuter - Då var de nöjda.

Sen dess har de sprungit där år efter år. Rasmus har även gjort en kortare variant och en längre variant på banan.

De elitsatsande som bor i Torsby har en tävling varje år för att se vem som har sprungit där flest gånger. Varje gång man har sprungit orginalbanan eller den längre banan så får du en gärna göra en notering i den nya gästboken för löpning. (Boken kommer finnas där inom snar framtid).

Stugan har nu tagits över av den ideella föreningen Ragnar Sundquists Vänner Torsby och den håller på att renoveras, så vi vill inte att du ristar något i fasaden.